Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 éves a Csökmői Tájház

10 éves a Csökmői Tájház

wp_20150823_13_46_55_pro.jpg

"Addig leszünk magyarok, míg magyarul táncolunk és magyarul éneklünk."

Kallós Zoltán

 

            A Csökmői Tájház 2015. augusztus 20-án ünnepelte megnyitásának 10. évfordulóját. A Csökmői Hagyományőrző Egyesület szervezésében megvalósult jeles ünnepségre a rosszidő ellenére szép számmal érkeztek a meghívott vendégek és érdeklődők.

            Kádár Ferenc körösladányi népzenész tárogatójátéka után Nagy Tibor, a Csökmői Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a Csökmői Fonó hajdúsági citeramuzsikája után Dr. Bereczki Ibolya a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese, a Magyarországi Tájházak Szövetségének volt elnöke mondta el megnyitóbeszédét. Szavaiban kihangsúlyozta a Csökmői Tájház élő mivoltát, közösségteremtő és hagyományokat továbbéltető értékét.

Nagy András Balázs a Csökmői Hagyományőrző Egyesület alelnöke felolvasta Bencze Lászlóné dr. Mező Judit népzenekutató  köszöntő levelét.

 

            "...Nagy kincs ez a HÁZ, és még nagyobb kincs az ott folyó munka, azoknak az embereknek a lelkes összefogása, akik ezt a nemes hagyománymentő és hagyományőrző munkát

önzetlenül végzik a KÖZ javára, erejüket nem kímélve, fáradságot nem ismerve.

Minden elismerésem a Tiétek, ... és kívánok a HÁZnak  és mindnyájatoknak még sok sikeres évet erőben-egészségben!

            Teremtsetek új hagyományt munkátokkal, törekvéseitekkel a régi falak között!

Ti vagytok a megvalósítói annak a kodályi programnak, amit a Mester hajdan a debreceni Zenede névadó ünnepségén beszédében megjelölt az intézet számára is:

“Hangzó életre bírni a néma berkeket.."


            Ezt követően Nagy Tibor ismertette a tájház 10 éves történetét, rendezvényeit és eredményeit.  Elismerő oklevéllel és az erre az alkalomra készült plakettel köszönte meg a tájház tulajdonosa Nagy Tiborné és férje Nagy Tibor a szakmai segítségüket azoknak, akik az elmúlt 10 év eredményeihez önzetlenül hozzájárultak.

            A műsor folytatásában olyan fellépők színvonalas műsorát tekinthették meg a vendégek, akik a 10 év alatt kapcsolódtak a Csökmői Tájház munkájához és jelenlétükkel, szakmai segítségükkel aktívan hozzájárulnak a sárréti hagyományok megőrzéséhez, továbbadásához. Így értékes műsort adott a Szeghalmi Sárrét Népdalkör, a piliscsabai Ágas-Bogas Zenekar, a csökmői gyökerű Sárkányhúzó Zenekar és a békési Belencéres Kamara Néptáncegyüttes.

            A műsor után fotókiállítással és egy videó összeállítással ismerhették meg a vendégek a Csökmői Tájház fennállásának 10 éves történetét. Ezt követően élő zeneszóval, kétfogásos ebéd mellett idézték fel a régi történeteket, melyek számtalan szállal fűznek Csökmőhöz határon innen és túlról sok-sok embert és számos települését egyaránt.

 

Csökmői Hagyományőrző Egyesület

668_9503.jpg
Fotók az ünnepségről.


A rendezvényt támogatta: Csökmő Nagyközség Önkormányzata


Videó az ünnepi műsorról.

 

A mappában található képek előnézete 10 éves a Csökmői Tájház