Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


6. Nemzetközi Népművészeti Tábor Csökmőn

2013.07.23

„Száll az ének szájrul szájra…”

ikjhkjnojnom.jpg

“Légy hasonló az égen szálló madárhoz…, aki a törékeny

gallyon megpihenve átéli az alatta tátongó mélységet,

mégis vígan énekel, mert bízik szárnyi erejében.”

                                                        (Victor Hugo)

2013. július 14-től ismét népzene töltötte be a Csökmői Tájház udvarát. A 6. Nemzetközi Népművészeti tábor maximális érdeklődésnek örvendett a tábor nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően.

A Csökmői Hagyományőrző Egyesület éves programjában ez a leghosszabb és legösszetettebb rendezvény, mely az egyesületi tagok és segítők odaadó munkájának köszönhetően megérte a hatéves kort.

Nincs olyan intézmény vagy civil szervezet, amely ennyire összetett módon tenne a sárréti hagyományok és Csökmő Nagyközség történeti értékeinek felkutatása és megőrzése érdekében. A Sárrét kultúrájáért végzett munkánknak évről-évre ez a tábor a csúcspontja.

Nagy örömünkre mára kialakult egy olyan tanári csapat, akik magas szakmai tudással és nagy odaadással tanítják a táborlakókat.

A visszatérő vendégeink, tanáraink ittléte és az éves programjaink látogatottsága számunkra a mérce. A visszajelzések alapján jó úton halad az egyesületünk.

Az idei táborunkban minden csoport a sárréti hagyományokhoz köthető ismeretekkel, dalokkal, táncokkal és kézműves tudással gazdagodhatott. Piliscsabai barátainknak köszönhetően –egyedülálló módon az országban- helyi vonószenét tanulhattak az érdeklődők, melyhez jól párosultak a dévaványai táncok. A kezdő citerások gyermekdalokon keresztül tehették meg az első lépéseket a hagyományőrzés világában. A tapasztaltabbak hajdúsági dallamokkal örvendeztették meg a táborzáró közönségét.

A kézművesek nagy türelemmel és odaadással készítették a különböző használati tárgyakat, díszeket, megismerve a kézművességben rejlő ősi értékeket.

A hét folyamán vendégünk volt Bencze Lászlóné dr. Mező Judit, aki értékes előadásával és tanításával sok új ismeretet adott a táborlakók számára. Jutka néni a szakmai munkájával már sok éve segíti a Csökmői Hagyományőrző Egyesületet és a Csökmői Fonót. Nélküle nem tanulhatnánk és nem taníthatnánk helyi dalokat, hiszen neki köszönhetjük a sárréti és a hajdúsági dalok felgyűjtését.

A tábor ideje alatt emléktáblát avattunk a híres „Csökmői sárkányhúzás” helyszínén, melynek felkutatása és fölkeresése értékes mozzanat Csökmő történetében.

Mindnyájan köszönettel tartozunk a Csökmői Tájház tulajdonosainak, Z. Nagy Tibornak és feleségének Irénke néninek, hogy ezen a szép helyen tölthettük el ezt a tanulásban gazdag hetet. Emellett köszönet minden tanárnak, segítőnek és támogatónak, hogy munkájukkal, adományaikkal hozzájárultak a tábor megvalósításához és gördülékeny lebonyolításához!

                                                                                                                                                 Nagy András Balázs

 

Köszönet a támogatóknak:

Bácsáné Szabó Mónika

Bereczki Károlyné

Bocskai István Általános Iskola

Csökmő Nagyközség Önkormányzata

Fülöp Dezsőné

Hajnalné Pénzes Edit

Harmati Lajosné

id. Nagy András

Jámbor Zsigmond

Kádár Dániel

Kádár Ferenc

Kádár Sándor

Orbán Ákos

özv. Vári Imréné

Szigeti János

Tóth Ferenc

V. Tóth Ferencné

Varga József

Vári Imre

Zubor Gábor