Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Értékmentés Csökmőn

2014.03.03

img_20140303_064818.jpgA Csökmői Hagyományőrző Egyesület újabb sikereként, megvásárolta az egykori csökmői Népház, ismertebb nevén Mozi épületét.

Az 1928-ban átadott, csökmői Népház, sok évtizedig a helyi és környékbeli kulturális élet fontos színtere volt. Építésére a helyi értelmiségen, gazdákon és iparosokon kívül más környékbeli településről is adakoztak a magánemberek és körök.  Létrehozásának kezdeményezője a Csökmői Gazdakör volt, akit az Országos Földmíves Szövetség Csökmői Fiókegyesületeként tartottak számon. Megépítésének célja az volt, hogy létesítsenek egy olyan épületet, ahol kulturális rendezvényeket, nagyobb vendégszámú bálokat, tanfolyamokat tudjanak lebonyolítani, a falu gazdasági és kulturális fejlődése érdekében.

A második világháború után a népház funkciót elhagyva, 1948-ban mozivá alakították az épületet, majd az 50-es évek közepén államosították azt. Egészen a 80-as évek végéig tartottak vetítéseket a mindenki által szeretett épületben. A mozi megszűnése után az egyes részei lakásként funkcionáltak, majd egy temetkezési vállalat bérelte, raktározás céljából. A kihasználatlanságából adódott leromlott állaga és a folyamatos rongálások miatt a koporsók is más helyre kerültek az építményből.

2007-ben, a tulajdonos helyi önkormányzat eladásra bocsátotta a leromlott állapotú nagy múltú épületet. Ekkor egy vállalkozó vette meg, aki a tető felújításán kívül nem változtatott az épület állagán. Idén ismét eladásra került a Mozi és a Csökmői Hagyományőrző Egyesület megvásárolta.

Egyesületünk 2008-as megalakulása óta, minden tevékenységével Csökmő nagyközség és a Sárrét kultúrájának, értékeinek a gyarapítását szolgálja.

Célunk, hogy a Mozi eredeti külsejét megtartva, pályázatból –amint lehetőségünk adódik- felújítsuk, korszerűsítsük az épületet és eredeti funkciójának megfelelően újból közösségi célokat szolgáljon. Terveink szerint a Csökmői Hagyományőrző Egyesület rendezvényei és szálláshelyek kapnak helyet a felújítandó épületben.

A Csökmői Hagyományőrző Egyesület vár minden nemű felajánlást, amivel az értékmegőrző tevékenysége támogatható.

                                                                                       cikk: Nagy András Balázs

 

Információk:     www.tajhazcsokmo.eoldal.hu

                        telefon: Z. Nagy Tibor - 06/30 81-37-855

                        email: tajhazcsokmo@citromail.hu

 

Adószám: 18997075-1-09

 

marcius-15-024.jpg