Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Örökségünk Háza Csökmőn

2013.06.15

 

 

mvh-logo.jpg

 

 

Újabb siker hagyományaink és múltunk megőrzése érdekében

A Csökmői Hagyományőrző Egyesület sikeres pályázatot nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, annak érdekében, hogy Csökmőn létrejöhessen az „Örökségünk Háza”.
Az egyesület, településünk egyik legrégebbi épületének a felújításával és annak funkciókkal való megtöltésével szeretné elérni ezirányú céljait. Így a mindenki által „Nagylépcsős Iskolának” ismert régi épület felújításra kerül.
A Csökmői Hagyományőrző Egyesület, Csökmő Nagyközség Önkormányzatával kötött bérleti szerződés alapján: „Bérbeadó bérbe adja bérlő részére a kizárólagos tulajdonát képező Csökmő 52 hrsz-ú úgynevezett „Nagylépcsős Iskola” épületét, mely a valóságban a Csökmő Kossuth u. 134. sz. alatt található.”

 

Az így felújításra kerülő és korszerűsítésekkel ellátott épület egyediként a térségünkben és az országban egyaránt, a Sárrét hagyományainak és Csökmő Nagyközség múltjának, értékeinek a bemutatóhelye lesz. Így kap benne majd helyet a Csökmői Helytörténeti Kiállítás, a Sárréti Népzenei és Néptánc Arhívum, népi foglalkoztató termek és egy bemutatóterem a helyi és környékbeli kézművesek számára.
A Csökmői Hagyományőrző Egyesület az épület terveztetésénél arra törekedett, hogy minél inkább megmaradjanak az iskola díszítményei, így őrizve a falukép szépségét.
Az egyesület az épület felújítására az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, Vidéki Örökség Megőrzése elnevezésű pályázaton, 14 575 343 forintot nyert. Ezúton köszönjük Csökmő Nagyközség Önkormányzatának a segítséget és a bizalmat. Reményeink szerint mihamarabb elkezdődhetnek a munkálatok és Csökmő új látnivalókkal, értékekkel gazdagodhat.

Z. Nagy Tibor
a Csökmői Hagyományőrző Egyesület
elnöke

                                                                     cikk: Nagy András Balázs

dscf1927.jpg